Închide
Proiectul TWINNING - Comunicat de presa Februarie 2019

În luna februarie 2019 au avut loc trei misiuni de experți în cadrul Proiectului Twinning al Uniunii Europene „Eficientizarea sistemului de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului în Republica Moldova”.

POLITICA AML/CFT  

Prima misiune a experților din Lituania și Polonia a avut loc în perioada 4-8 februarie 2019, fiind reprezentată de Serviciul de Investigare a Crimelor Financiare din Lituania și de către Departamentul de Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor din Polonia.

Vizita face parte din Componentul 1 – Sporirea eficacității de implementare a politicii naționale AML/CFT, activitatea 1.1. Ședințele au avut loc cu participarea reprezentanților din cadrul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, a Băncii Naționale a Moldovei, Camerei Notariale, Camerei de Stat pentru Supravegherea Marcării și Consiliul de Supraveghere Publică a Auditului. Scopul misiunii consta în analiza practicii naționale și în identificarea deficiențelor cadrului legal și instituțional în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT), pentru inițierea oportună a amendamentelor în legislația AML/CFT din Republica Moldova.

BAZE DE DATE SPECIALE

A doua misiune a avut loc în perioada 4-8 februarie, 2019 şi a fost reprezentată de experţii din Lituania din cadrul Serviciului de Investigare a Crimelor Financiare și a Inspectoratului Fiscal de Stat. Misiunea a fost derulată ca parte a Componentului 3 – Dezvoltarea bazelor de date speciale, necesare pentru aplicarea legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Au avut loc ședințe cu instituţiile beneficiare, reprezentate de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciul Fiscal de Stat, Depozitarul Central Unic, Agenția Serviciilor Publice și Moldova Agroindbank. Scopul misiunii consta în efectuarea unei revizuiri privind cadrul legal/instituțional/de interconexiune și a practicilor existente cu referință la registrul deținătorilor de conturi bancare şi de plată și a registrului beneficiarilor efectivi. Ca rezultat, la sfârșitul misiunii va fi elaborat un raport care va cuprinde rezultatele-cheie ale acestei misiuni.

SISTEMUL JUDICIAR

A treia misiune a avut loc în perioada 25-27 februarie 2019, și a fost reprezentată de doi judecători din partea Curții Supreme de Justiție din Lituania, și un procuror din partea Procuraturii Generale din Lituania. Au avut loc ședințe cu judecătorii din cadrul Curții Supreme de Justiție și al Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova. Misiunea a facut parte din Componentul 6  - Ameliorarea cadrului AML/CFT în domeniul justiției. Scopul misiunii a fost procesarea și analiza răspunsurilor la chestionarele distribuite anterior pentru judecători și procurori.