Închide
IDENTIFICAREA ȘI CONTRACARAREA UNEI TIPOLOGII DE SPĂLARE A BANILOR CU CARACTER TRANSFRONTALIER

        În baza competențelor deținute în conformitate cu prevederile Legii nr. 308 din 22.12.2017 „cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor în cooperare cu serviciul similar din România, bazându-se pe analiza informațiilor raportate de instituțiile financiar – bancare din Republica Moldova, a identificat o tipologie infracțională de spălare de bani, desfășurată de un grup criminal organizat, acțiunile ilicite fiind realizate prin racolarea a 86 de cetățeni ai Republicii Moldova, ce au fost îndemnați să deschidă conturi de card în 5 bănci comerciale din Republica Moldova, pentru o remunerarea de 50 – 100 EUR, cardurile fiind transmise către membrii grupului criminal.

         Urmare cooperării cu Poliția Republicii Moldova s-a stabilit că la obținerea în posesie a cardurilor și rechizitelor bancare, membrii grupării criminale recepționau transferuri de mijloace bănești de la conturile bancare deținute de peste 385 persoane fizice și juridice, preponderent de pe teritoriul Spaniei, dar și din alte state din Europe de Vest, precum Germania, Ungaria, Belgia, Olanda, Elveția, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Lituania, Franța, Italia etc. În total, prin intermediul transferurilor SWIFT, la conturile de card deschise pe numele cetățenilor Republicii Moldovei, au fost încasate mijloace bănești în valoare totală de aproximativ 6.266.485 EUR.

         În final, în vederea deghizării originii ilicite a mijloacelor financiare și introducerii acestora în circuitul financiar legal, infractorii lichefiau mijloacele financiare prin intermediul ATM – urilor gestionate de băncile comerciale din Slovacia și România.

         Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, în cooperare cu unitățile de inteligență financiară din România, Spania, Elveția, Olanda și Slovacia, a stabilit că mijloacele financiare transferate la conturile bancare ale persoanelor fizice din Republica Moldova au fost obținute ca urmare a comiterii infracțiunilor de escrocherie în mediul online, phishing și prin fraudarea datelor ale deținătorilor cardurilor bancare.

Totodată, în cadrul investigațiilor financiare desfășurate, au fost emise decizii de sistare a executării activităților și tranzacțiilor financiare în privința a 42 persoane fizice vizate în cadrul investigației desfășurate, deținătoare de mijloace bănești la conturile bancare. Ulterior, în cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru pe mijloacele financiare deținute pe conturile de card fraudate, în sumă totală de 144.954 EUR și 28.679 MDL.