Închide
Asistență externă pentru consolidarea sistemului național AML/CFT.

 

 

  Asistență externă pentru consolidarea sistemului național AML/CFT. Conducerea SPCSB a discutat noi perspective de colaborare cu reprezentanții Proiectului USAID FSTA

 

  Progresele înregistrate în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT), obiectivele pentru perioada următoare, precum și potențialele oportunități de cooperare au fost discutate în cadrul unei întrevederi a Directorului Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), Daniel-Marius Staicu cu Directorul Proiectului USAID ”Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA), Matthew Macellaro.

 

  În cadrul discuțiilor, Daniel-Marius Staicu a vorbit despre demersurile întreprinse de autoritate în vederea ajustării legislației naționale AML/CFT, menționând, în acest sens, noile modificări ce urmează a fi adoptate în timpul apropriat. În acest context, reprezentanții Proiectului USAID FSTA au informat despre suportul acordat la elaborarea unui șir de amendamente care transpun atât recomandările Comitetului MONEYVAL, cât și prevederile celei de-a 5-a Directive AML a UE.

 

  De asemenea, șeful SPCSB a subliniat importanța accelerării procesului de elaborare a cadrului normativ secundar, precum și a instruirilor în domeniul AML/CFT. Printre obiectivele menționate de acesta s-au numărat, de asemenea, automatizarea și digitalizarea proceselor de supraveghere și analitice, prin implementarea unor aplicații specifice unităților de informații financiare. „Avem o agendă ambițioasă, iar termenele sunt foarte restrânse, prin urmare, mizăm pe susținerea partenerilor de dezvoltare, care ar putea să sprijine mai multe inițiative de eficientizare a activității.”, a subliniat acesta.

 

  La rândul său, Matthew Macellaro a enumerat măsurile sprijinite de Proiectul USAID FSTA pentru consolidarea sistemului național AML/CFT. Printre acestea se numără implementarea, în cadrul Băncii Naționale a Moldovei, a unei soluții IT de ultimă generație pentru prevenirea spălării banilor și monitorizarea acționarilor bancari, precum și elaborarea mai multor proiecte de amendamente, instrucțiuni și regulamente. Totodată, referindu-se la programele de instruiri organizate pentru profesioniștii din sectorul financiar bancar și nebancar, Directorul Proiectului USAID FSTA a apreciat implicarea specialiștilor SPCSB în calitate de vorbitori și formatori în cadrul evenimentelor. „În cei aproape patru ani de strânsă cooperare cu principalii actori ai pieței financiare din Moldova am reușit să oferim un sprijin multidimensional pentru consolidarea capacităților AML/CFT, iar această experiență ar putea fi cu ușurință replicată.”, a punctat Matthew Macellaro.

 

  Discuțiile au vizat, de asemenea, necesitățile de asistență ale SPCSB în domeniul comunicării instituționale, în condițiile în care autoritatea își propune să aibă o abordare mai proactivă în ceea ce privește comunicarea publică.

 

  Scopul Proiectului USAID FSTA este de a sprijini Guvernul Republicii Moldova în eforturile de combatere a spălării banilor, îmbunătățire a transparenței și stabilității sectorului financiar și de modernizare a pieței de capital, prin implementarea soluțiilor IT de ultimă generație, consolidarea capacităților și ajustarea cadrului legal.