Închide
Instruire cu participarea angajaților Serviciului Vamal

 

La data de 27.02.2023 la Centrul de instruire al Serviciului Vamal a fost desfășurată instruirea funcționarilor vamali debutanți cu genericul „Rolul inspectorului vamal în combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și modulul privind Profilul Teroristului.

Astfel, în cadrul cursului de pregătire a fost prezentat cadrul legislativ național și prevederile Recomandărilor FATF cu privire la cerințele privind declararea valorile valutare de către persoanele fizice și juridice în conformitate cu prevederile art. 33 și 34 din Legea nr. 62/2008 privind reglementarea valutară.

De asemenea, au fost prezentate cazuri concrete și aspecte de contracarare a contrabandei valutare, fiind puse în discuție riscurile și criteriile de suspiciune identificate, precum și valorificată importanța cooperării interinstituționale în scopul dezvoltării sistemului național în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului.

În acest context, au fost discutate riscurile și indicii de suspiciune care pot avea legătura cu finanțarea terorismului și obligativitatea aplicării de către inspectorii vamali a măsurilor de precauție si/sau asiguratorii cu informarea Serviciului despre cazurile identificate.